Współistnienie astmy oskrzelowej z twardziną układową – opis przypadku - Czarny-Działak, Małgorzata A.; Głuszek-Osuch, Martyna; Wiraszka, Grażyna R. (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Na astmę oskrzelową choruje od 1% do 18% ludności w zależności od kraju, natomiast na twardzinę układową ok. 0,025%. Astma jest przewlekłą chorobą zapalną dróg oddechowych. Zapalenie to jest wywołane przez liczne komórki i uwalniane przez nie mediatory. Twardzina układowa to choroba tkanki łącznej należąca do tzw. dużych chorób układowych, która charakteryzuje się uszkodzeniem naczyń, zaburzeniami immunologicznymi i nadmiernym gromadzeniem się składników macierzy pozakomórkowej w różnych narządach wewnętrznych oraz w skórze. W miarę postępu choroby prowadzą one do niewydolności wielonarządowej, a w końcu do śmierci chorego. Dawniej uważano, że pomiędzy schorzeniami z kręgu alergii i autoimmunologii nie ma powiązań. Obecnie przyjmuje się, że przyczyną obu grup schorzeń jest zaburzenie funkcjonowania układu immunologicznego. Przykładem tego typu powiązań jest opisany w niniejszej pracy przypadek kliniczny, gdzie u jednego chorego współistnieje astma oskrzelowa z twardziną układową.