Zator tętnic wieńcowych powodujący ostry zawał serca. Przegląd literatury - Zachura, Małgorzata; Piątek, Łukasz; Kurzawski, Jacek; Janion, Marianna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Zator tętnicy wieńcowej należy podejrzewać w przypadku ostrego zespołu wieńcowego u pacjentów bez choroby miażdżycowej, ale z czynnikami ryzyka sprzyjającymi powstawaniu skrzeplin wewnątrzsercowych. Najważniejsze etiologie zatoru tętnic wieńcowych zmieniały się w ciągu ostatnich dekad. Obecnie za najczęstszą przyczynę uznaje się migotanie przedsionków. Większość prac na temat zawałów spowodowanych zatorem tętnicy wieńcowej to opisy przypadków z niewielką liczbą przedstawionych pacjentów. Niestety nadal nie ma jasnych wytycznych co do diagnostyki oraz leczenia zatoru tętnic wieńcowych. W zależności od etiologii leczenie powinno być dopasowane indywidualnie. Jak wskazują wyniki długoterminowych obserwacji, pacjenci z zawałem w wyniku zatoru tętnicy wieńcowej stanowią grupę wysokiego ryzyka, która wymaga dokładnej obserwacji.