Postępy w chirurgicznym leczeniu raka piersi i fizjoterapia pooperacyjna - Opuchlik, Anna; Bocian, Artur; Biskup, Małgorzata; Włoch, Anna; Wróbel, Piotr; Jonak, Robert; Kamińska-Gwóźdź, Ewelina; Ridan, Tomasz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
W ostatnich latach radykalne techniki chirurgiczne zostały zastąpione oszczędzającymi, a w odniesieniu do rutynowej limfadenektomii wprowadzono biopsję węzła wartowniczego. W zaawansowanych nowotworach stosuje się amputację podskórną z jednoczesną rekonstrukcją piersi lub amputację piersi radykalną w modyfikacji Maddena. Leczenie oszczędzające oraz skuteczna terapia neoadiuwantowa zmniejsza zakres operacji oraz powikłań pooperacyjnych. Analogicznie rekonstrukcje piersi nie zwiększają ryzyka rozwoju choroby nowotworowej i nie utrudniają wykrycia wznowy miejscowej. W pracy przedstawiono najczęściej stosowane rodzaje operacji wykorzystywanych w leczeniu raka piersi oraz możliwości chirurgicznego jej odtworzenia. Omówiono metody postępowania fizjoterapeutycznego na poszczególnych etapach leczenia kobiet zarówno po zabiegach radykalnych, jak i po rekonstrukcjach, z uwzględnieniem aspektu utrzymania aktywności fizycznej i równowagi psychicznej.