Postępowanie w profilaktyce i pielęgnowaniu zmian zapalnych błony śluzowej jamy ustnej u pacjentów leczonych onkologicznie - Kamińska, Marzena; Juszkiewicz, Magdalena; Tymicka, Renata; Bronikowska, Agnieszka; Kolak, Agnieszka (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Zapalenie błon śluzowych jamy ustnej jest poważnym powikłaniem towarzyszącym chemioterapii i/lub radioterapii. Dolegliwości związane z przebiegiem zapalenia błon śluzowych jamy ustnej mogą powodować ból, ograniczać spożywanie pokarmów i ostatecznie pogarszać jakość życia chorych. Powikłanie to występuje po zastosowaniu radioterapii, chemioterapii, przeszczepieniu macierzystych komórek krwiotwórczych oraz leczeniu ukierunkowanym molekularnie. Objawy te mogą być przyczyną opóźnienia leczenia lub redukcji dawek kolejnych cykli chemioterapii, co w konsekwencji może rzutować na wyniki leczenia onkologicznego. Niezwykle istotne jest opracowanie zasad oceny stanu jamy ustnej i postępowania profilaktyczno-leczniczego, w tym instruktażu utrzymania higieny w jamie ustnej. Dokładne monitorowanie przebiegu całego leczenia i ukierunkowana edukacja może znacznie ograniczyć występowanie objawów niepożądanych.