Laser w otolaryngologii – podstawy fizyczne, wskazania i bezpieczeństwo - Wójtowicz, Jerzy (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2004)
W pracy przedstawiono fizyczne założenia stosowanych w medycynie urządzeń laserowych. W medycynie, ze względu na właściwości fizyczne i oddziaływanie na tkanki, stosowane są różne typy laserów. W pracy poruszono zagadnienie bezpieczeństwa w stosowaniu lasera, zwłaszcza podkreślono zagrożenie jakie może spowodować, zarówno u chorego, jak i u personelu, powstający dym i jego składniki.