Infekcje grzybicze skóry i tkanki podskórnej u chorych po transplantacji narządów - Olszewska, Berenika; Imko-Walczuk, Beata; Nowicki, Roman; Dębska-Ślizień, Alicja; Wilkowska, Aleksandra; Rutkowski, Bolesław (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wraz ze wzrostem liczby przeprowadzanych transplantacji zwiększa się liczba osób z obniżoną odpornością. Leczenie immunosupresyjne predysponuje do rozwoju infekcji grzybiczych, które są przyczyną nie tylko niepowodzeń transplantacyjnych, lecz także zgonów wśród biorców przeszczepów. Nietypowy obraz kliniczny wywołany immunosupresją utrudnia diagnostykę grzybic. Leczenie infekcji grzybiczych u pacjentów po przeszczepieniu jest problematyczne ze względu na oporność grzybów na powszechnie stosowane leki, interakcje lekowe oraz konieczność kontynuowania immunosupresji w celu uniknięcia odrzucenia przeszczepionego narządu. Niniejsza praca stanowi przegląd piśmiennictwa dotyczącego zakażeń grzybiczych powierzchownych i głębokich w obrębie skóry oraz metod diagnostycznych i leczniczych u osób po przeszczepieniach narządów. Niektóre grzybicze zmiany skórne mogą być manifestacją uogólnionej infekcji grzybiczej. Szybka identyfikacja patogenu i zastosowanie odpowiedniego leczenia ma istotne znaczenie dla życia chorych.