Subiektywne objawy kliniczne u studentów medycyny związane z ekspozycją na formaldehyd podczas zajęć prosektoryjnych z anatomii - Pietrzyk, Łukasz; Torres, Anna; Denisow-Pietrzyk, Marta; Maciejewski, Ryszard; Torres, Kamil (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Formaldehyd to szkodliwa substancja chemiczna, której wodny roztwór jest powszechnie stosowany jako środek konserwujący w prosektoriach anatomicznych. Osobami szczególnie narażonymi na ekspozycję na formaldehyd są studenci medycyny oraz personel laboratoryjny. Długotrwała ekspozycja na formaldehyd często wiąże się z pojawieniem się różnorodnych objawów klinicznych. Cel pracy. Ocena subiektywnych objawów klinicznych u studentów medycyny, którzy byli narażeni na wdychanie formaldehydu w niskim stężeniu podczas kursu anatomii. Materiał i metodyka . Stu dziewięćdziesięciu ośmiu studentów pierwszego roku medycyny (28% z alergią w wywiadzie i 72% bez historii alergii; 69% mężczyzn i 31% kobiet) uczestniczyło w badaniu przeprowadzonym za pomocą ankiety dotyczącej subiektywnych objawów klinicznych związanych z ekspozycją na formaldehyd. Analiza różnic w częstości występowania objawów klinicznych pomiędzy alergikami i osobami bez alergii oraz pomiędzy mężczyznami i kobietami została przeprowadzona przy użyciu testu U Manna-Whitneya. Wyniki . Pomimo niskiego stężenia formaldehydu w salach prosektoryjnych (0,47–0,57 mg/m3) studenci medycyny doświadczali różnorodnych objawów klinicznych. Łzawienie obserwowano u 85,9% studentów, zaczerwienienie oczu, suchość i swędzenie oczu, katar, kichanie i ból głowy u ponad 50% studentów, natomiast kaszel oraz suchość lub podrażnienie gardła u odpowiednio 44% i 42% studentów. U studentów z alergią w wywiadzie częściej występowały objawy dotyczące oczu, nosa, skóry i układu oddechowego w porównaniu ze studentami bez alergii. U kobiet stwierdzono większą wrażliwość na ekspozycję na formaldehyd w porównaniu z mężczyznami. Wnioski . Ekspozycja na formaldehyd może spowodować u studentów medycyny rozwój objawów klinicznych. Szczególnie nieprzyjemnych objawów mogą doświadczać osoby z alergią w wywiadzie. W celu zmniejszenia działań niepożądanych formaldehydu konieczne jest zmniejszenie jego stężenia w prosektoriach anatomicznych.