Ugryzienia przez pluskwy domowe imitujące pemfigoid pęcherzowy – opis dwóch przypadków - Wieczorek, Aleksandra; Szepietowski, Jacek; Łoza, Katarzyna; Bizoń, Andrzej; Lanckorońska, Julia; Rutkowska, Karolina; Głogowska, Katarzyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie. Pluskwa domowa należy do rodziny Cimicidae , w której wyróżnia się dwa kosmopolityczne gatunki Cimex lectularius oraz Cimex hemipterus . Pluskwy żywią się krwią ludzką oraz zwierzęcą. Zmiany skórne powstałe w wyniku pogryzień mogą mieć postać swędzących plam, ognisk rumieniowo-obrzękowych, bąbli pokrzywkowych oraz pęcherzy. Cel pracy. Opis dwóch przypadków – ojca i córki, mieszkających razem, których zmiany skórne po pogryzieniu przez pluskwy domowe imitowały autoimmunologiczne choroby pęcherzowe. Opis przypadków. Pierwszy przypadek dotyczy 57-letniego mężczyzny, u którego na skórze tułowia i kończyn pojawiły się zmiany rumieniowo-obrzękowe oraz pęcherze, natomiast drugi przypadek 34-letniej córki pacjenta, u której na skórze tułowia i kończyn były obecne linijne zmiany rumieniowo-obrzękowe i pęcherzyki. Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku wyniki badania immunopatologicznego bezpośredniego i pośredniego były ujemne. Wnioski . Pogryzienia przez pluskwę domową mogą imitować inne choroby skóry, w tym autoimmunologiczne choroby pęcherzowe.