Dermatomyositis – zespół paraneoplastyczny czerniaka złośliwego czy przypadkowe współistnienie? - Krajewska, Magdalena; Bartosik, Hanna; Krajewski, Wojciech; Hałoń, Agnieszka; Klinger, Marian (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie. Zapalenie skórno-mięśniowe jest rzadką chorobą układową tkanki łącznej, charakteryzującą się zapaleniem mięśni i skóry. Czerniak złośliwy jest nowotworem powstającym z melanocytów zlokalizowanych w skórze, błonie śluzowej jelita, odbytnicy, jamy ustnej, zewnętrznych narządach płciowych lub gałce ocznej. Cel pracy . Przedstawienie przypadku zapalenia skórno-mięśniowego współistniejącego z czerniakiem, ponieważ zapalenie skórno-mięśniowe jako zespół paraneoplastyczny towarzyszący czerniakowi złośliwemu jest sporadycznie zgłaszane. Opis przypadku . Przedstawiamy przypadek 56-letniej kobiety, która zgłosiła się z powodu rumieniowatych zmian skórnych na kończynach, twarzy, szyi i dekolcie. Pacjentka skarżyła się także na postępujące osłabienie, ból mięśni obręczy barkowej i biodrowej oraz na dysfagię. Badanie fizykalne ujawniło, że pacjentka miała niewielką, niegojącą się, wrzodziejącą zmianę na prawej stopie, która została następnie usunięta. Ocena histopatologiczna wykazała obecność komórek czerniaka, które stwierdzono również w wartowniczym węźle chłonnym. Wnioski . Diagnostyka u pacjentów z objawami zapalenia skórno-mięśniowego powinna uwzględnić również czerniaka, zwłaszcza u pacjentów z negatywnymi mianami przeciwciał.