Mięśniaki gładkokomórkowe skóry imitujące keloidy - Dimitrov, Dimitre; Reszke, Radomir; Hamodat, Mowafak Mohamed; Szepietowski, Jacek (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Mięśniaki gładkokomórkowe skóry są rzadkimi guzami z mięśni gładkich. Wyróżnia się wśród nich trzy podtypy: piloleiomyoma , angioleiomyoma oraz mięśniaki okolicy płciowej. Cel pracy . Przedstawienie nietypowego przypadku mięśniaków gładko-komórkowych skóry, które na podstawie obrazu klinicznego były wcześniej zdiagnozowane i leczone jak keloidy. Opis przypadku . Kobieta 23-letnia z fototypem skóry 4/5 według Fitzpatricka została skierowana do poradni dermatologicznej w celu leczenia keloidów na lewym barku. Po badaniu klinicznym zdecydowano o wykonaniu biopsji skórnej w celu przeprowadzenia badania histopatologicznego oraz immunohistochemicznego, które wykazały obecność mięśniaków gładkokomórkowych skóry. Wnioski . Mięśniaki gładkokomórkowe skóry mogą być błędnie zdiagnozowane jako keloidy. Guzy te mają znaczenie w praktyce klinicznej, ponieważ ich obecność może świadczyć o wrodzonej mięśniakowatości oraz raku nerkowokomórkowym. Wczesne ustalenie diagnozy jest szczególnie ważne i może uratować życie pacjenta.