Zespół larwy skórnej wędrującej - Wieczorek, Aleksandra; Szepietowski, Jacek (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Zespół larwy skórnej wędrującej jest tropikalną zoonozą spowodowaną przez pasożyty, najczęściej z rodzaju Ancylostoma brasiliense . Człowiek jest przypadkowym żywicielem tych pasożytów. W Polsce pacjenci z zespołem larwy skórnej wędrującej są zazwyczaj turystami podróżującymi do krajów tropikalnych i subtropikalnych. Pierwsze objawy nie zawsze obejmują linijne zmiany, co utrudnia diagnozę. Cel pracy . Opis przypadku oraz trudności diagnostycznych u pacjenta z zespołem larwy skórnej wędrującej, który wrócił z Tajlandii do Polski. Opis przypadku. Przedstawiamy przypadek 28-letniego mężczyzny, który wrócił do Polski z Tajlandii. Pierwszymi objawami były rozsiane swędzące grudki, nieustępujące po leczeniu glikokortykosteroidami (GKS) i lekami przeciwhistaminowymi. Rozpoznanie ustalono na podstawie pojawienia się na skórze charakterystycznych serpentynowatych rumieni oraz poprawy po leczeniu albendazolem. Wnioski . U osób powracających z egzotycznych krajów, u których obserwuje się swędzącą grudkową wysypkę, nieustępującą po leczeniu GKS i lekami przeciwhistaminowymi, należy rozważyć etiologię pasożytniczą.