Znaczenie otyłości w łuszczycy - Krasowska, Dorota; Adamczyk, Michał (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Łuszczyca pospolita, szczególnie jej ciężka postać, często współwystępuje z otyłością i innymi składowymi zespołu metabolicznego. Prawdopodobnie wiąże się to z prozapalnym działaniem hormonów i cytokin nazywanych adipokinami, które są wydzielane przez nadmiar tkanki tłuszczowej. Pacjenci otyli z łuszczycą mają zwykle większe nasilenie zmian skórnych, ponadto gorzej odpowiadają na terapie systemowe. W tej grupie chorych częściej obserwuje się powikłania sercowo-naczyniowe i metaboliczne, a także następstwa psychologiczne i psychiatryczne, takie jak depresja, obniżone poczucie własnej wartości i zaburzenia lękowe. Poradnictwo dietetyczne i modyfikacja stylu życia ukierunkowane na redukcję masy ciała powinny być integralną częścią postępowania terapeutycznego u pacjentów otyłych cierpiących na łuszczycę.