Farmakologiczne możliwości leczenia rogowacenia słonecznego - Zwierzyńska, Ewa; Zawistowska, Anna; Pietrzak, Bogusława (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Rogowacenie słoneczne (ang. actinic keratosis – AK) to jednostka chorobowa, która charakteryzuje się występowaniem zmian hiperkeratotycznych na skórze uszkodzonej przez promieniowanie ultrafioletowe. Zmiany te mogą ulec progresji do raka kolczysto- lub podstawnokomórkowego. Obecnie w leczeniu AK wykorzystuje się zarówno farmakoterapię, jak i metody zabiegowe. Do najczęściej stosowanych preparatów należą: 5-fluorouracyl, imikwimod, diklofenak, mebutonian ingenolu oraz retinoidy I i III generacji (retinol, adapalen, tazaroten). Prowadzone są ponadto badania w kierunku wprowadzenia do farmakoterapii nowych preparatów, takich jak nikotynamid, rezikwimod, piroksykam, dobesylan potasu oraz oleożele zawierające triterpeny (kwas betulinowy, betulina). W ostatnim czasie bada się również wpływ kwasu acetylosalicylowego oraz celekoksybu na zapobieganie AK.