Wiedza i opinie o antykoncepcji wśród kobiet polskich w wieku 45–54 lat - Bińkowska, Małgorzata; Dębski, Romuald; Bednarowska-Flisiak, Alicja (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Celem badania była próba określenia wiedzy o antykoncepcji oraz postaw wobec antykoncepcji kobiet w wieku od 45 do 54 lat. Badanie objęło reprezentatywną ogólnopolską próbę 1 083 kobiet, które dobierano w sposób losowy. Kobiety same oceniały własną wiedzę o różnych metodach antykoncepcji oraz w oparciu o przygotowane warianty odpowiedzi określały stopień akceptacji, ocenę skuteczności, wygody i bezpieczeństwa stosowania poszczególnych metod antykoncepcji. Wiedza kobiet o antykoncepcji wydaje się niewystarczająca, przy czym w istotny sposób zależy od poziomu wykształcenia i miejsca zamieszkania. Jednak wśród kobiet, które deklarują dobrą znajomość metod antykoncepcji, czynniki te tracą swoje znaczenie. Rozległa wiedza oznacza istotnie statystycznie częstszą akceptację stosowania antykoncepcji, lepszą ocenę skuteczności, wygody i bezpieczeństwa, zwłaszcza nowoczesnych form antykoncepcji. Kobiety, które stosują hormonalną terapię zastępczą, istotnie statystycznie częściej akceptują stosowanie tabletki antykoncepcyjnej oraz wyrażają przekonanie o jej skuteczności i bezpieczeństwie.