Menopauza chirurgiczna – korzyści wcześnie wdrożonej estrogenosubstytucji - Paszkowski, Tomasz; Woźniakowska, Ewa (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Wycięcie macicy z obustronną salpingo-ooforektomią (TAH&BSO) stosunkowo często wykonywane jest u kobiet w wieku przedmenopauzalnym. Menopauza chirurgiczna wywołana obustronną ooforektomią u kobiet w wieku przedmenopauzalnym prowadzi zawsze do nagłego i krytycznego spadku stężenia hormonów płciowych w surowicy. Obniżenie poziomu estrogenemii po usunięciu jajników u kobiet przed menopauzą, w efekcie krótkoterminowym prowadzi do pojawienia się ostrych objawów wypadowych oraz ogólnoustrojowych konsekwencji zdrowotnych. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat korzyści wcześnie wdrożonej estrogenowej terapii zastępczej.