Niestabilność mikrosatelitarna w raku piersi - Smolarz, Beata; Romanowicz-Makowska, Hanna; Kozłowska, Elżbieta; Zadrożny, Marek; Stetkiewicz, Tomasz; Pertyński, Tomasz; Kulig, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Wprowadzenie. Niestabilność mikrosatelitarna (MSI) jest wynikiem defektów mechanizmów odpowiedzialnych za poreplikacyjną naprawę DNA. Zaburzenia funkcjonowania genów systemu naprawczego MMR powodują błędy w replikacji przejawiające się niestabilnością markerów mikrosatelitarnych. Badania wskazują, że zarówno dziedziczny, jak i sporadyczny rak piersi może być związany z mutacjami w genach systemu naprawczego, takich jak MSH2, MLH1, PMS1, PMS2 i MSH6. Cel pracy. W pracy przedstawiono przegląd badań dotyczących analizy niestabilności mikrosatelitarnej u chorych na dziedzicznego i sporadycznego raka piersi. Wnioski. Badania sugerują, że niestabilność mikrosatelitarna może być czynnikiem ryzyka rozwoju raka piersi u osób z rodzin HNPCC (Hereditary Nonpyloposis Colorectal Cancer) z wysoką częstością tego nowotworu jak i sporadycznego raka piersi.