Czerniak, czyli wyścig z czasem - Rutkowski, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2016)
W ostatnich latach liczba zachorowań na czerniaki w Polsce zwiększyła się niemal trzykrotnie. Wczesne usunięcie czerniaka daje szanse wyleczenia ponad 90 proc. chorych. Dlatego najistotniejsze jest wczesne wykrycie i rozpoznanie. W Polsce jednak ponad 1000 osób umiera z powodu tego nowotworu, czyli można powiedzieć, że w ok. 1/3 przypadków nie jesteśmy w stanie wyleczyć chorego. Dlaczego?