Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa w okresie menopauzy – część II - Stefańczyk, Ludomir; Stachowiak, Grzegorz; Grzelak, Piotr; Majos, Agata; Stetkiewicz, Tomasz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
W pierwszej części pracy przedstawiono etiologię żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej, w części drugiej omówiono zagadnienia związane z diagnostyką obrazową tej choroby. Przedstawiono możliwości kolorowej ultrasonografii dopplerowskiej (USG-CD) w ocenie naczyń żylnych kończyn dolnych i miednicy oraz możliwości spiralnej tomografii komputerowej w ocenie tętnic płucnych pod kątem zatorowości. Zaprezentowano zmiany, jakie zaszły w diagnostyce ŻChZZ na przestrzeni ostatnich lat.