Determinants of unfavorable prognosis for out-of-hospital sudden cardiac arrest in Bielsko-Biala district - Gach, Dariusz; Nowak, Jolanta U.; Krzych, Łukasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wprowadzenie : Rokowanie w pozaszpitalnym nagłym zatrzymaniu krążenia (PNZK) jest niekorzystne i zależy od licznych zmiennych demograficznych i klinicznych, okoliczności zdarzenia, odwracalności przyczyn oraz jego mechanizmów. Cel: Próba wytypowania czynników ryzyka zgonu przedszpitalnego u chorych po PNZK w powiecie bielskim. Materiał i metody: Analizie poddano ujednolicone karty wyjazdowe zespołów Państwowego Ratownictwa Medycznego w Bielsku-Białej za 2013 r. (n = 23 400). Ocenie poddano te, które dotyczyły wezwań do nagłego zatrzymania krążenia u osób dorosłych (n = 272; 190 mężczyzn, 82 kobiety; mediana wieku 71 lat). Wyniki: W 67 przypadkach (45 mężczyzn, 22 kobiety) stwierdzono zgon po przybyciu zespołu ratownictwa medycznego (ZRM) i nie podejmowano resuscytacji krążeniowo-oddechowej (RKO). W pozostałych 205 przypadkach podjęto RKO, która była nieskuteczna u 141 osób (97 mężczyzn, 44 kobiety). Choć w analizach jednoczynnikowych predyktorami zgonu przedszpitalnego były: PNZK bez obecności świadków (OR = 4,2; 95% CI: 2,1–8,5), PNZK występujące w miejscu publicznym (OR = 3,1; 95% CI: 1,6–6,0), brak RKO przez świadka (OR = 9,7; 95% CI: 4,2–22,2), niepodjęcie masażu serca przez świadka zdarzenia (OR = 13,1; 95% CI: 5,4–31,6), stwierdzony początkowo niedefibrylacyjny rytm serca (OR = 7,0; 95% CI: 3,7–13,1) oraz ilość leków użytych do RKO (OR = 0,4; 95% CI: 0,2–0,7), to w modelu regresji logistycznej jedynie niepodjęcie masażu serca przez świadka (OR = 6,5; 95% CI: 2,1–18,0) i rytm niedefibrylacyjny (OR = 4,6; 95% CI: 2,2–10,0) okazały się niezależnymi determinantami zgonu (AUROC = 0,801; 95% CI: 0,742–0,851). Wnioski : Niezależnymi od siebie czynnikami ryzyka zgonu przedszpitalnego u mieszkańców powiatu bielskiego po PNZK są niedefibrylacyjny rytm zatrzymania krążenia i brak podjęcia masażu serca przez świadka zdarzenia.