Odległe wyniki skojarzonego leczenia chorych z wczesnym rakiem piersi po leczeniu oszczędzającym - Kędzierawski, Piotr; Ciepiela, Izabela; Florek, Agnieszka; Bocian, Artur; Macek, Paweł; Howorus, Marlena; Góźdź, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie: Mastektomia była najczęściej stosowaną metodą leczenia chirurgicznego chorych na raka piersi w województwie świętokrzyskim. Wraz z otwarciem w Świętokrzyskim Centrum Onkologii Kliniki Chirurgii Onkologicznej i Zakładu Radioterapii oraz udoskonaleniem metod diagnostycznych większa liczba pacjentek może być poddana leczeniu z zaoszczędzeniem piersi. Cel pracy: Ocena odległych wyników leczenia chorych na raka piersi po leczeniu oszczędzającym. Materiał i metody: W Świętokrzyskim Centrum Onkologii w Kielcach w latach 2001–2005 leczono w sposób oszczędzający 65 kobiet chorych na raka piersi we wczesnym stopniu zaawansowania. Chore poddano leczeniu skojarzonemu. Całkowity czas obserwacji wynosił 105–143 miesięcy, a mediana 113 miesięcy. W analizie statystycznej ocenę rozkładu badanych zmiennych przeprowadzono testami Kolmogorowa-Smirnowa i Lilleforsa. Istotność różnic analizowanych zmiennych sprawdzono testem U Manna-Whitneya. Prawdopodobieństwo przeżycia bez objawów choroby oszacowano metodą Kaplana-Meiera. Oceniono także efekt kosmetyczny po leczeniu na podstawie indywidualnych obserwacji lekarskich i ankiety przygotowanej w Zakładzie Radioterapii. Wyniki i wnioski : Nawrót choroby stwierdzono u 5 (8%) chorych. Wznowa miejscowa wystąpiła u 2 (3%) chorych. Przeżycia bezobjawowe 2-, 3-, 5- i 10-letnie w analizowanej grupie wyniosły odpowiednio 98,5%, 96,9%, 95,4% i 95,4%. Nie stwierdzono istotnych różnic pomiędzy grupami chorych bez nawrotu i z nawrotem raka. U większości chorych w wieloletniej obserwacji efekt kosmetyczny jest dobry.