Demograficzne uwarunkowania świadomości w zakresie profilaktyki przeciw zakażeniom Streptococcus agalactiae (GBS) u rodzących kobiet - Bąk, Beata; Sikorski, Marek; Woźniak, Aleksandra (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie: Zakażenie Streptococcus agalactiae (group B Streptococcus – GBS) jest częstą przyczyną poważnych powikłań okresu noworodkowego. Około 10–30% kobiet ciężarnych jest nosicielkami tego paciorkowca. Obecnie obowiązująca profilaktyka zakażeń GBS stanowi podstawowy sposób określenia, czy istnieje ryzyko zakażenia dziecka. Wynik badania determinuje dalsze postępowanie okołoporodowe. Cel pracy : Określenie, w jaki sposób takie czynniki, jak wiek, miejsce zamieszkania, wykształcenie oraz dotychczasowa rodność kobiet, wpływają na ich świadomość w zakresie profilaktyki zakażeń S. agalactiae. Przeanalizowanie wiedzy kobiet na temat zagrożeń dla ich stanu zdrowia związanych z obecnością infekcji GBS. Materiał i metody: Analiza 164 autorskich ankiet wypełnianych przez rodzące w sali porodowej we wczesnym okresie porodu. Wyniki poddano analizie statystycznej zgodności cech mierzalnych za pomocą testu c2. Dla wnioskowania statystycznego przyjęto poziom istotności p < 0,05. Wyniki i wnioski : Większość kobiet w ciąży nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji infekcji GBS zarówno dla nich samych, jak i noworodków. Starsze ciężarne w porównaniu z młodszymi częściej uświadamiają sobie znaczenie profilaktyki przeciwko GBS. Kobiety ze środowiska miejskiego mają większą świadomość profilaktyki przeciw GBS niż kobiety ze środowiska wiejskiego. Wzrost poziomu wykształcenia wiąże się ze wzrostem świadomości w zakresie profilaktyki zakażeń GBS. Większą wiedzę na temat standardów postępowania w ciąży związanych z GBS mają kobiety będące w ciąży po raz pierwszy w stosunku do kobiet, które rodzą kolejny raz.