Wyniki terapii tlenem hiperbarycznym w leczeniu ran przewlekłych – raport wstępny - Dzięgielewski, Piotr; Mikołajewska, Emilia; Goch, Aleksander (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie : Efektywniejsze leczenie ran zmniejsza ryzyko komplikacji, zwiększa możliwości dalszego leczenia, rehabilitacji i opieki oraz poprawia jakość życia pacjentów. Cel badania : Przedstawienie wyników leczenia ran przewlekłych z wykorzystaniem hiperbarycznej terapii tlenowej. Pośrednim celem badania były również ocena zależności pomiędzy zaobserwowanymi zmianami w zakresie oceny bólu, długości rany, szerokości rany i oksymetrii przezskórnej oraz ustalenie czynników predykcyjnych. Materiał i metody: Kryteria włączenia spełniły kartoteki medyczne 30 dorosłych pacjentów z ranami przewlekłymi leczonymi za pomocą tlenoterapii hiperbarycznej. Długość rany, szerokość rany oraz oksymetria przezskórna były mierzone przed terapią i po terapii. Ból oceniano za pomocą numerycznej skali oceny bólu przed leczeniem i po leczeniu. Wyniki: Odpowiedź na terapię tlenem hiperbarycznym zmieniała się od dobrej do bardzo dobrej. Pozytywne i statystycznie istotne zmiany zaobserwowano we wszystkich mierzonych obszarach: oceny bólu, długości rany, szerokości rany i oksymetrii przezskórnej. Wnioski : Terapia tlenem hiperbarycznym u dorosłych pacjentów z ranami przewlekłymi jest efektywną metodą terapeutyczną. Wiek powyżej 60 lat, płeć męska i brak otyłości mogą być użytecznymi czynnikami prognostycznymi, jeśli zostaną potwierdzone w kolejnych badaniach. Pomimo powyższych wyników ciągle konieczne są dalsze badania, gdyż obecne dowody są niewystarczające.