Jakość życia związana ze zdrowiem młodzieży a wybrane wskaźniki rozwoju somatycznego - Krawczyńska, Jadwiga; Łukawska, Paulina (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie : Pomiar jakości życia związanej ze zdrowiem (HRQOL) jest obecnie jedną z ważnych metod samooceny zdrowia, która umożliwia wykrycie nieprawidłowości w funkcjonowaniu fizycznym, psychicznym oraz społecznym. W ocenie rozwoju somatycznego istotny jest wagowo-wzrostowy wskaźnik masy ciała (BMI), określający stopień odżywienia. Cel pracy : Ocena HRQOL młodzieży w zależności od wskaźnika wagowo-wzrostowego oraz płci. Materiał i metody : W badaniu uczestniczyło 588 uczniów w wieku 16–18 lat. Zastosowano metodę sondażu, technikę wywiadu oraz analizę dokumentacji zdrowotnej ucznia. Narzędziem badawczym był kwestionariusz KIDSCREEN-52 przeznaczony do oceny HRQOL młodzieży. Wyniki : Analiza wartości BMI wykazała wyraźną przewagę uczniów o prawidłowej masie ciała. Wśród chłopców stwierdzono większy odsetek osób z podejrzeniem nadwagi i otyłości, natomiast u dziewcząt – z niedoborem masy ciała. Wyniki HRQOL wskazują, że chłopcy z otyłością najwyżej ocenili zasoby finansowe, niezależność i relacje z rodzicami. Uczniowie z niedoborem masy ciała najniżej ocenili obraz własnej osoby. Chłopcy z nadwagą najniżej w stosunku do pozostałych ocenili swoje samopoczucie psychiczne, a najwyżej obraz własnej osoby. Dziewczęta z nadwagą najniżej oceniły obraz własnej osoby, nastroje, emocje i środowisko szkolne. Uczennice z niedoborem masy ciała najwyżej oceniły swoje relacje z rodzicami, a najniżej niezależność. Wnioski : Wartości BMI u badanych uczniów wskazują na wyraźną przewagę osób o prawidłowej masie ciała. Uczniowie z zaburzeniami odżywiania uzyskali niższe wyniki ocenianych kategorii HRQOL. Nie potwierdzono zależności pomiędzy BMI uczniów a wynikami kwestionariusza KIDSCREEN-52 w żadnej z badanych kategorii HRQOL (p > 0,05).