Idiopatyczne włóknienie płuc powikłane ciężką niewydolnością oddechową, prawokomorową niewydolnością serca i jatrogenną posteroidową cukrzycą – kwalifikacja do przeszczepu płuc w trybie przyspieszonym - Kraśnicka-Sokół, Beata P.; Laskowski, Stanisław; Kanafa, Krzysztof; Malinowska, Marta; Bogulas, Monika; Kochmański, Marek (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Kobieta 62-letnia o wzroście 146 cm i masie ciała 50 kg została początkowo zakwalifikowana do przeszczepu płuc w trybie planowym z powodu idiopatycznego włóknienia płuc. Ze względu na niski wzrost chorej wystąpiły trudności w doborze dawcy i przedłużenie czasu oczekiwania na zabieg. Gwałtowna progresja nadciśnienia płucnego i wystąpienie cukrzycy posteroidowej wymusiły zmianę trybu zabiegu na pilny. Opis przypadku ilustruje trudności w terapii i wybrania odpowiedniego momentu do wykonania przeszczepu płuc. W omawianym przypadku na uwagę zasługuje fakt dobrej współpracy specjalistów z różnych dziedzin w podjęciu decyzji o transplantacji (pulmonologa i kardiologa).