Rola ultrasonografii endoskopowej (EUS) we współczesnej diagnostyce chorób układu pokarmowego - Kiełtucki, Jacek; Wawrzyniec, Katarzyna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Ultrasonografia endoskopowa (EUS) staje się z dnia na dzień kluczową metodą diagnostyczną zmian litych w trzustce, torbieli, pseudotorbieli i guzów torbielowatych trzustki, powiększonych węzłów chłonnych śródpiersia, zaawansowania raka żołądka, odbytnicy, jak również nowotworów płuc i zmian podnabłonkowych w przewodzie pokarmowym. Technika ta stawia przed wykonującymi badanie wiele wyzwań – zorganizowanie pracowni EUS, utrzymanie jej działania na należytym poziomie technicznym czy stałe podnoszenie kwalifikacji personelu. Ultrasonografia endoskopowa zrewolucjonizowała praktyczne aspekty diagnostyki gastroenterologicznej i onkologicznej, zwłaszcza biopsja cienkoigłowa kontrolowana ultrasonografią endoskopową (EUS-FNA) różnego rodzaju zmian w obrębie przewodu pokarmowego daje nieocenione efekty i możliwości. Metoda ta jest coraz bardziej dostępna w Polsce, zwiększają się również możliwości jej praktycznego doskonalenia.