Studia na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Stefana Batorego w Wilnie w latach 1919–1939 - Przeniosło, Małgorzata (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Celem artykułu było zbadanie warunków i organizacji studiów na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Stefana Batorego (USB) w Wilnie. Interesujące było przeanalizowanie funkcjonowania Wydziału, ustalenie jego kadry, określenie ogólnych zasad studiowania w okresie międzywojennym, zbadanie przebiegu studiów lekarskich i farmaceutycznych na USB oraz ustalenie stosunku studentów do zajęć. Wydział Lekarski należał do największych wydziałów na uniwersytecie pod względem liczby pracowników naukowo-dydaktycznych oraz osób studiujących. Przykładowo na początku lat 30. ubiegłego wieku miał ok. 850 studentów (ogólna liczba studiujących na USB wynosiła ok. 3500). W tym czasie Wydział zatrudniał 23 profesorów, miał 14 katedr zwyczajnych i 9 nadzwyczajnych. Studenci Wydziału Lekarskiego należeli do najbardziej „zapracowanych” na uczelni, studia medyczne były bowiem zdecydowanie najtrudniejsze, zarówno ze względu na skomplikowanie i różnorodność zajęć teoretycznych oraz praktycznych, jak i dużą liczbę egzaminów. Studia trwały 16 trymestrów, wprowadzono najwięcej przedmiotów egzaminacyjnych – 20, a ponadto 5, z których przewidziano kolokwia.