Pierwsza udana izolacja i profilowanie DNA z kości techniką nieniszczącą powierzchni kości - Pluta, Dominika; Lebioda, Arleta; Jonkisz, Anna; Dobosz, Tadeusz (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2016)
Powszechnie stosowana izolacja DNA metodą niszczącą polega na sproszkowaniu materiału, co prowadzi do całkowitego zniszczenia mniejszych kości lub nieodwracalnego uszkodzenia większych poprzez wycięcie z nich sporych fragmentów. Ten sposób postępowania jest całkowicie nieakceptowalny w przypadku kości o dużej wartości antropologicznej, religijnej, muzealnej lub emocjonalnej. W tutejszym Zakładzie rozwiązano problem w przypadku zębów ludzkich (praca doktorska A. Pileckiej), co stało się inspiracją do opracowania podobnej niedestrukcyjnej techniki izolacji DNA z kości ludzkich. Praca zakończyła się sukcesem i otrzymano, według wiedzy autorów tego doniesienia, pierwszy na świecie profil DNA z kwasu deoksyrybonukleinowego wyizolowanego z kości techniką nieniszczącą ich powierzchni.