Wykorzystanie metod komputerowej analizy obrazu do oceny postępu procesu leczenia owrzodzeń podudzi – badanie wstępne - Kwiecień, Aneta; Zalewska-Janowska, Anna; Strzelecki, Michał (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Owrzodzenia podudzi powstają najczęściej w wyniku zaburzenia krążenia żylnego, tętniczego oraz chłonnego. W literaturze wykazuje się przydatność metod analizy obrazu w ocenie różnych chorób skóry, w tym także owrzodzeń. Celem pracy jest przedstawienie własnej techniki, polegającej na połączeniu dokumentacji fotograficznej z cyfrowymi metodami analizy obrazu komputerowego do oceny rozległości owrzodzeń podudzi i oceny procesu gojenia się zmian pod wpływem zastosowanego leczenia. Do badania zakwalifikowano 20 pacjentek w wieku 60–80 lat, hospitalizowanych w Klinice Dermatologii UM w Łodzi. Pacjenci przyjmowali leki poprawiające przepływ krwi przez naczynia, początkowo miejscowo stosowano leki oczyszczające, a następnie pobudzające ziarninowanie. W zależności od postępu procesu leczenia, kolejne zdjęcia wykonywane były co 10–14 dni. Do analizy wybrano owrzodzenia o stosunkowo niewielkich rozmiarach, aby zminimalizować błędy przy ocenie pola powierzchni na podstawie dokumentacji fotograficznej. Przeprowadzona analiza okazała się procesem w pełni powtarzalnym, a pacjenci byli usatysfakcjonowani możliwością śledzenia procesu gojenia zmian skórnych.