Podatność płytek paznokciowych pacjentów z łuszczycą na zakażenie grzybicze - B. Macura, Anna; Pawlik, Bolesław; Legieć-Krzemień, Ewa (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Celem pracy była ocena podatności na zakażenie grzybicze fragmentów paznokci pobranych od pacjentów chorych na łuszczycę. Fragmenty paznokci (opiłki) ze stóp i rąk, pochodzące od 34 pacjentów z rozpoznaną łuszczycą oraz od 27 zdrowych ochotników w tym samym przedziale wieku, zakażano ex vivo szczepem C. albicans i T. mentagrophytes . Po inkubacji dokonywano oceny efektywności zakażenia w preparatach bezpośrednich rozjaśnionych na podstawie obserwacji liczby nitek grzybni wnikających do fragmentów paznokci. Analiza statystyczna wykazała istotnie większą podatność paznokci stóp na zakażenie C. albicans . Nie stwierdzono istotnej różnicy w podatności paznokci rąk na zakażenie C. albicans w badanych grupach. Nie stwierdzono również statystycznych różnic w podatności paznokci rąk i stóp na zakażenie T. mentagrophytes pomiędzy grupą kontrolną a pacjentami z łuszczycą.