Zmodyfikowany model rehabilitacji kardiologicznej - Bogacz, Katarzyna A.; Śliwiński, Zbigniew; Dybek, Tomasz; Krajczy, Marcin; Łuniewski, Jacek; Matelonek, Dagmara; Szczegielniak, Jan (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) „rehabilitacja jest kompleksowym i skoordynowanym stosowaniem środków medycznych, socjalnych, wychowawczych i zawodowych w celu przystosowania chorego do nowego życia i umożliwienia mu uzyskania jak największej sprawności”. W przypadku osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego mówi się o kompleksowej rehabilitacji kardiologicznej (KRK). Stałymi elementami KRK są m.in. ocena stanu klinicznego chorego, optymalizacja leczenia farmakologicznego, rehabilitacja fizyczna – stopniowe i kontrolowane podejmowanie wysiłku fizycznego, dostosowanego do indywidualnych możliwości chorego. W trakcie realizacji KRK wyróżnia się okres wczesnej rehabilitacji (etap I i II) oraz okres późnej rehabilitacji (etap III). Etap II rehabilitacji pacjentów po zawale serca i po zabiegu pomostowania aortalno-wieńcowego jest realizowany wg jednego z czterech modeli.