Leki u osoby starszej: jak unikać pułapek i na co uważać - Koblańska, Marta (Lekarz POZ, 2016)
Najczęstsze niepożądane interakcje lekowe powodują leki dostępne bez recepty (OTC) oraz niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ). Wiek wpływa na dystrybucję leków w organizmie. U osób starszych zmniejsza się zawartość wody w organizmie, a więc leki hydrofilne szybciej osiągają efekt terapeutyczny. O tym, jakie leki stosować ostrożnie, a jakich unikać u pacjentów w starszym wieku, mówi prof. Marlena Broncel z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.