Czy pacjent w podeszłym wieku musi źle widzieć? Najczęstsze przyczyny pogorszenia ostrości wzroku u starszych pacjentów - Langwińska-Wośko, Ewa; Lis, Monika (Lekarz POZ, 2016)
Upośledzenie widzenia u osób starszych jest obecnie bardzo ważnym problemem zarówno zdrowotnym, jak i społecznym. Często ma wpływ na dobrostan pacjenta oraz codzienne funkcjonowanie. Najczęstszymi przyczynami prowadzącymi do upośledzenia widzenia u osób starszych w naszym społeczeństwie są: zwyrodnienie plamki związane z wiekiem, zaćma, jaskra i retinopatia cukrzycowa. Większość tych schorzeń początkowo przebiega bezobjawowo i jest bezbolesna. Wczesne wykrycie i wdrożenie odpowiedniego leczenia może utrzymać lub przywrócić zadowalającą ostrość wzroku.