Valve selection in aortic valve endocarditis - Perrotta, Sossio; Zubrytska, Yana (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Zapalenie wsierdzia na sztucznej zastawce aortalnej (PVE) jest chorobą zagrażającą życiu pacjenta. Wskaźniki śmiertelności i zapadalności infekcyjnego zapalenia wsierdzia zmniejszyły się w ciągu ostatnich 30 lat. Terapia aortalnego PVE może być skuteczna u pacjentów bez dysfunkcji protezy, u których następuje szybka odpowiedź na antybiotykoterapię. W zaawansowanym stadium choroby antybiotykoterapia nie wystarcza do jej opanowania i potrzebna jest interwencja chirurgiczna. Leczenie chirurgiczne może uratować życie pacjenta, jednak wiąże się ze znaczną chorobowością i śmiertelnością. Celem chirurgii jest wykonanie radykalnego wycięcia całej zainfekowanej i nekrotycznej tkanki, rekonstrukcja drogi odpływu lewej komory oraz wymiana zastawki aortalnej. Nie ma konsensusu dotyczącego optymalnej protezy, którą należałoby wszczepić w takiej sytuacji; sugeruje się też stosowanie kilku technik chirurgicznych. Naszym celem była analiza skuteczności leczenia chirurgicznego oraz omówienie doboru zastawki u pacjentów z zapaleniem wsierdzia na zastawce aortalnej.