Application of the CardioCel bovine pericardial patch – a preliminary report - Sobieraj, Michał; Cudak, Edyta; Mrówczyński, Wojciech; Nałęcz, Tomasz K.; Westerski, Przemysław; Wojtalik, Michał (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp: Zwierzęce łaty osierdziowe znajdują obecnie szerokie zastosowanie w kardiochirurgii dorosłych oraz dzieci. Trwa poszukiwanie materiału, który będzie cechował się optymalnymi właściwościami chirurgicznymi, ograniczy krwawienia śródoperacyjne oraz powstawanie ponownych zwężeń, zwapnień i pseudotętniaków w okresie odległym. Jednym z interesujących produktów jest wołowa łata osierdziowa CardioCel. Cel : Wstępna ocena wykorzystania łaty osierdziowej CardioCel u pacjentów pediatrycznych poddanych korekcji wrodzonej wady serca wymagającej zastosowania implantu do poszerzenia operowanych struktur. Materiał i metody: Badaniem objęto 8 pacjentów, którzy zostali poddani korekcji wrodzonej wady serca od stycznia 2015 do lutego 2016 r. Łatę wykorzystano do plastyki zwężenia nadzastawkowego aorty, plastyki łuku aorty oraz tętnic płucnych. Wiek pacjentów wynosił od 10 dni do 14 lat. Wyniki: Nie odnotowano zgonów wewnątrzszpitalnych. Śródoperacyjnie stwierdzono zadowalającą wytrzymałość oraz elastyczność nowego materiału, co umożliwiało jego optymalne dopasowanie do tkanek natywnych. Podczas operacji nie obserwowano istotnego krwawienia z miejsc wszywania łaty. Mediana czasu obserwacji wynosiła 58 dni. Podczas wstępnych obserwacji nie stwierdzono tętniaków, pogrubienia łaty oraz procesu kalcyfikacji w miejscach wszycia implantu u wszystkich pacjentów. Nie odnotowano klinicznych oraz laboratoryjnych objawów infekcji mogącej mieć związek z implantacją łaty. Wnioski : Śródoperacyjnie zaobserwowano zadowalające właściwości chirurgiczne łaty. Wykazano pozytywne wyniki z wykorzystaniem nowego implantu podczas wczesnych obserwacji.