Monitoring hemostasis parameters in left ventricular assist device recipients – a preliminary report - Hudzik, Bartosz; Kaczmarski, Jacek; Pacholewicz, Jerzy; Zakliczyński, Michał; Gąsior, Mariusz; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp: Mechaniczne wspomaganie układu krążenia (MCS) poprawia rokowanie chorych ze schyłkową niewydolnością serca. Przez lata metodę tę uznawano za leczenie pomostowe do transplantacji serca. Od niedawna stosuje się ją jako leczenie docelowe. Do częstych powikłań MCS należą: incydenty zakrzepowe (w tym zakrzepica urządzenia), incydenty krwotoczne oraz hemoliza. Powikłania te stanowią złożony problem kliniczny zarówno pod względem diagnostyki, jak i leczenia. Cel: Ocena zmian w czasie wybranych parametrów układu krzepnięcia u chorych ze schyłkową niewydolnością serca leczonych za pomocą MCS i terapii przeciwzakrzepowej. Materiał i metody: Przez 6 tygodni obserwowano 16 pacjentów ze schyłkową niewydolnością serca (sześć pobrań krwi dla każdego pacjenta). Co tydzień oceniano rozszerzony panel badań układu krzepnięcia, w tym czas częściowej tromboplastyny po aktywacji, czas protrombinowy, międzynarodowy współczynnik znormalizowany, aktywność czynnika von Willebranda (vWF), aktywność czynnika VIII, stężenie fibrynogenu, D-dimeru, czynność płytek pod wpływem kwasu arachidonowego (ASPI test) i dwufosforanu adenozyny (ADP test), aktywującego receptora trombinowego peptydu 6 (TRAP test) i kolagenu (COL test). Wyniki : W badaniu wzięło udział 16 mężczyzn. Mediana czasu od momentu wszczepienia urządzenia wspomagającego pracę lewej komory serca (LVAD) wynosiła 120 dni (100–150 dni). Podczas badania stężenia D-dimeru oraz fibrynogenu były podwyższone we wszystkich sześciu oznaczeniach, nie stwierdzono istotnych różnic między kolejnymi oznaczeniami. Aktywność vWF i czynnika VIII były podwyższone w pierwszych dwóch oznaczeniach, w kolejnych oznaczeniach obserwowano ich zmniejszenie. Zahamowanie agregacji płytek krwi było większe zaraz po implantacji LVAD. W następnych tygodniach stwierdzono zmniejszenie stopnia zahamowania agregacji płytek krwi. Podczas trwania badania u żadnego chorego nie wystąpił incydent zakrzepowo-zatorowy ani krwotoczny. Wnioski : U pacjentów stosujących MCS wykazano znaczne zmiany w parametrach hemostazy zarówno w układzie krzepnięcia, jak i aktywności płytek krwi.