Surgery for massive malignant tumors of the left atrium – one center’s experience - Andrushchuk, Uladzimir; Ostrovsky, Youry; Zharkov, Vladimir; Amelchanka, Siarhei; Krutau, Valery; Yudina, Olga; Ilyina, Tatsiana; Grinchuk, Irina (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wstęp : Chirurgiczne leczenie pierwotnych nieoperacyjnych złośliwych guzów lewego przedsionka (LA) jest przedmiotem dyskusji. Autotransplantacja serca jako chirurgiczna metoda leczenia chorych z rozległym guzem nowotworowym w obrębie lewego przedsionka jest wciąż niewystarczająco poznana. Materiał i metody: W badaniu zgromadzono dane z pojedynczego ośrodka, w którym w ciągu 5 lat leczono chirurgicznie 5 chorych z rozległym guzem złośliwym w obrębie lewego przedsionka (3 mężczyzn – 60%, 2 kobiety – 40%). W jednym przypadku (1/5, 20%) operacja objęła częściową resekcję guza i ściany LA i jego rekonstrukcję z użyciem obcogatunkowej łaty osierdziowej. Ortotopowy przeszczep serca wykonano u 1 chorego (1/5, 20%), a autotransplantację serca w 3 pozostałych przypadkach. Wyniki: Średni czas niedokrwienia wyniósł 165,6±12,0 minut (przedział: 137–198), czas krążenia pozaustrojowego 248,6 ±36,6 minuty (przedział: 188–392), czas zabiegu 498,0 ±77,4 minuty (przedział: 330–780). Średnia utrata krwi wyniosła 2432 ±616,5 ml (przedział: 1610–4880). Poważne powikłania wewnątrzszpitalne wystąpiły u 4 chorych (4/5, 80%), z których 3 zmarło (3/5, 60%). Czas przeżycia po wypisie ze szpitala u 2 pozostałych chorych wyniósł odpowiednio 29 i 9 miesięcy. Obydwoje chorzy zmarli wskutek progresji choroby. Wnioski : Operacje u chorych z masywnym pierwotnym złośliwym guzem lewego przedsionka wiążą się z częstym występowaniem poważnych powikłań wewnątrzszpitalnych i wysoką śmiertelnością. Transplantacja serca z radykalną resekcją guza jest metodą z wyboru w tych przypadkach. Interwencja chirurgiczna wymaga zachowania hemostazy i właściwej techniki zabiegowej umożliwiającej odpowiednią rewizję wszystkich obszarów podczas każdego etapu operacji. W przypadku zastosowania podczas transplantacji metody bikawalnej należy się liczyć z możliwością wystąpienia nadmiernego napięcia i krwawienia w miejscu zespolenia.