Implantation of mitral, aortic, and tricuspid bioprostheses due to infective endocarditis with necessary reimplantation of the bioprosthetic aortic valve - Danielecki, Cezary; Bugajski, Paweł; Olszewski, Roman; Greberski, Krzysztof; Kalawski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Pacjent został przyjęty do oddziału kardiochirurgii Wielospecjalistycznego Szpitala Miejskiego im. J. Strusia w Poznaniu z powodu infekcyjnego zapalenia wsierdzia obejmującego zastawkę aortalną, mitralną oraz trójdzielną. Operacja polegająca na implantacji trzech biologicznych protez zastawkowych przebiegła bez powikłań. W 23. dobie stan ogólny pacjenta się pogorszył, towarzyszyła wysoka temperatura. Pomimo zastosowania pooperacyjnie antybiotykoterapii w przezprzełykowym badaniu echokardiograficznym stwierdzono obecność wegetacji na bioprotezie zastawki aortalnej. W 46. dobie po pierwotnej operacji pacjent ponownie trafił na salę operacyjną w celu wymiany bioprotezy zastawki aortalnej, na której obecne były liczne wegetacje. Bioproteza zastawki mitralnej i trójdzielnej nie były objęte procesem degeneracyjnym. W 12. dobie po ponownej implantacji bioprotezy zastawki aortalnej pacjent w stanie ogólnym dobrym został wypisany z oddziału.