Postponed surgery of an acute aortic dissection (type A) in a Jehovah’s Witness with significant hemostatic disorders - Biskupski, Andrzej; Waligórski, Szymon; Mokrzycki, Krzysztof; Brykczyński, Mirosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Przedstawiono opis przypadku ostrego rozwarstwienia aorty typu A u pacjenta – świadka Jehowy. Zgodnie z wolą pacjenta nie podawano krwi i środków krwiopochodnych. Dodatkowo pacjent miał znaczące zaburzenia krzepnięcia krwi z powodu przyjęcia leków przeciwpłytkowych.