Late proximal pulmonary artery occlusion in a child with a single chamber after a right-sided Blalock-Taussig shunt - Nałęcz, Tomasz; Mroziński, Bartłomiej; Moszura, Tomasz; Wojtalik, Michał (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Przedstawiamy sposób postępowania z dzieckiem urodzonym z wrodzoną wadą serca w postaci atrezji zastawki pnia płucnego z czynnościowo wspólną komorą serca, z zachyłkiem prawej komory oraz okołobłoniastym ubytkiem międzykomorowym. Pierwszy etap leczenia stanowiło zespolenie systemowo-płucne po stronie prawej. W kontrolnej angiografii wykonanej rok po zabiegu zespolenie sposobem Blalocka-Taussig było prawidłowe, nie doszło do zwężenia w miejscu połączenia. Komplikacją po pierwszym etapie terapii okazało się proksymalne odsznurowanie lewej tętnicy płucnej zdiagnozowane w cewnikowaniu serca przed planowym zabiegiem dwukierunkowego zespolenia sposobem Glenna. Zdecydowano się na operację z lewej torakotomii bocznej bez użycia krążenia pozaustrojowego w celu odtworzenia ciągłości lewej tętnicy płucnej.