Pneumopericardium as a non-small-cell lung carcinoma complication - Kubisa, Anna; Lesińska, Anna; Dec, Paweł; Szewczak-Głodek, Małgorzata; Kochanowski, Leszek; Kubisa, Bartosz; Feledyk, Grzegorz; Czarnecka, Michalina; Wójcik, Janusz; Grodzki, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Poniżej przedstawiamy przypadek młodego mężczyzny, który został skierowany do szpitala z następującymi objawami: postępującym osłabieniem, zwyżkami temperatury ciała, kaszlem, szybką redukcją masy ciała oraz obecnością guzka w lewej okolicy pachowej. W radiogramie klatki piersiowej i badaniu echokardiograficznym stwierdzono pęcherzyki gazu w osierdziu. Poszerzono diagnostykę, wykonano tomografię komputerową klatki piersiowej i uwidoczniono naciek lewej wnęki płuca, a także przetokę między jamą okolicy wnęki a oskrzelem głównym oraz jamą osierdzia. W toku dalszego leczenia wykazano, że odma osierdziowa (rozpoznana echokardiograficzne oraz radiologiczne) była powikłaniem niedrobnokomórkowego pierwotnego raka płuca.