Applications of 3D printing in healthcare - Dodziuk, Helena (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Drukowanie w 3D jest stosunkowo nową, burzliwie rozwijającą się dziedziną wytwarzania, która znalazła liczne zastosowania w medycynie, przemyśle samochodowym, kosmicznym i obronnym oraz wielu innych dziedzinach. W tym przeglądzie zostaną omówione zastosowania w medycynie, które rewolucjonizują sposób przeprowadzania operacji chirurgicznych, zakłócają działanie rynków implantów i protez oraz stomatologii. Przedstawiona zostanie również względnie nowa dziedzina biodruku, tj. druku komórkami.