Niewydolność serca w medycynie paliatywnej - Jakubów, Piotr; Juszczyk, Grzegorz; Hirnle, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania opieką paliatywną nad pacjentami z chorobami serca. Jest to związane z dużą liczbą chorych, znaczną potrzebą opieki, istotną schyłkową niedołężnością w tej grupie chorych oraz ogromną liczbą zgonów z powodu niewydolności krążenia. Obserwuje się również ograniczony dostęp do specjalistycznego leczenia paliatywnego w okresie końca życia chorych ze schyłkowymi chorobami serca, w tym z zaawansowaną niewydolnością serca. Pomimo względnie niższych kosztów leczenia, medycyna paliatywna u pacjentów z chorobami serca w porównaniu z innymi działami, np. wysokospecjalistycznymi procedurami, jest trudna do zastosowania i nie jest powszechnie zalecana. Celem pracy jest poszerzenie wiedzy dotyczącej zastosowania medycyny paliatywnej w chorobach serca oraz analiza uwarunkowań prawnych i możliwości medycznych stosowania medycyny paliatywnej w tej grupie pacjentów.