Wpływ fizjoterapii na stan pacjentów z chorobą nowotworową objętych opieką paliatywną - Przedborska, Agnieszka; Misztal, Małgorzata; Wroński, Mateusz; Gruziel, Dorota; Świątczak, Marcin; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Raczkowski, Jan W. (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
Wstęp: Choroba nowotworowa i jej leczenie wywołują wiele objawów, które uniemożliwiają prawidłowe funkcjonowanie. Według Światowej Organizacji Zdrowia ( World Health Organization – WHO) rehabilitacja jest jednym z podstawowych elementów opieki paliatywnej. Celem fizjoterapii u pacjentów w zaawansowanych stadiach choroby nowotworowej jest utrzymanie dobrego stanu fizycznego i psychicznego, a tym samym utrzymanie jak najlepszej jakości gasnącego życia. Celem pracy była ocena wpływu fizjoterapii na stan pacjentów z chorobą nowotworową objętych opieką paliatywną. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 72 pacjentów (35 kobiet i 37 mężczyzn) z chorobą nowotworową przebywających na Oddziale Medycyny Paliatywnej Uniwersyteckiego Szpitala im. Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi. Chorzy byli objęci indywidualnie dobranym programem usprawniania. Do oceny stanu pacjenta przed i po fizjoterapii wykorzystano autorską kartę badania, która obejmowała ocenę stanu funkcjonalnego i samoobsługi. Nasilenie duszności ustalono na podstawie skali NRS (Numeric Rate Scale). Dodatkowo oceniono nastrój oraz występowanie lęku i przygnębienia pacjentów. Wyniki: Zaobserwowano istotny statystycznie wzrost odsetka pacjentów przyjmujących pionową pozycję ciała. Fizjoterapia pacjentów miała wpływ na poprawę lokomocji i samoobsługi, przy czym nie był to wpływ istotny statystycznie. Stwierdzono natomiast istotne statystycznie zmniejszenie nasilenia duszności oraz lęku i przygnębienia związanego z chorobą. Wnioski: Fizjoterapia wpływa na poprawę stanu psychofizycznego pacjentów z chorobą nowotworową objętych opieką paliatywną.