Magnetoledoterapia w leczeniu zmian zapalnych i nadżerkowych żołędzi – opis przypadku - Pasek, Jarosław; Pasek, Tomasz; Cieślar, Grzegorz; Sieroń, Aleksander (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Zmiany zapalne i nadżerkowe okolicy żołędzi to choroby występujące najczęściej u nieobrzezanych mężczyzn. Etiologia tych schorzeń nadal jest nieznana. Cel pracy . Przedstawienie możliwości terapeutycznych magnetoledoterapii w leczeniu zmian zapalnych i nadżerkowych skóry prącia i żołędzi. Opis przypadku . W badaniu wziął udział 68-letni mężczyzna z rozpoznaniem zmian zapalnych i nadżerkowych na żołędzi, u którego dotychczasowe leczenie nie przyniosło zadowalających efektów. Zabiegi wykonywano 1 raz dziennie przez 60 dni, wykorzystując aparat do magnetoledoterapii z aplikatorem magnetyczno-świetlnym RIR. Na podstawie wyników stwierdzono, że metoda ta stanowi cenne uzupełnienie leczenia farmakologicznego, gdyż daje szansę na całkowitą bądź częściową regresję objawów (pieczenie, świąd, ból), którą obserwuje się już po upływie 2–3 tygodni od rozpoczęcia terapii. Wnioski . Zabiegi magnetoledoterapii są skuteczne w leczeniu zmian zapalnych i nadżerkowych żołędzi, jednak terapia powinna być powtarzana w cyklicznych sesjach.