Rozległe łysienie bliznowaciejące jako rzadkie działanie niepożądane erlotynibu – opis przypadku - Żychowska, Magdalena; Batycka-Baran, Aleksandra; Baran, Wojciech; Maj, Joanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Inhibitory receptora naskórkowego czynnika wzrostu (ang. epidermal growth factor receptor inhibitors – EGFRI) są coraz częściej stosowane w leczeniu guzów litych. Skórne działania niepożądane, występujące u ponad 80% pacjentów, należą do najczęstszych powikłań terapii. W piśmiennictwie istnieją jedynie pojedyncze opisy łysienia bliznowaciejącego u pacjentów leczonych EGFRI. Cel pracy . Przedstawienie i omówienie skórnych działań niepożądanych EGFRI ze szczególnym zwróceniem uwagi na rzadko opisywane łysienie bliznowaciejące. Opis przypadku . Przedstawiamy 63-letnią kobietę z rakiem gruczołowym płuca lewego leczonym EGFRI (erlotynibem), u której wystąpiły rozsiane zmiany grudkowo-krostkowe, najbardziej nasilone na skórze głowy, z towarzyszącym łysieniem bliznowaciejącym. Ponadto obecne były: trichomegalia, zapalenie wałów paznokciowych ze zmianami przypominającymi ziarniniaki naczyniowe, suchość i świąd skóry. W wyniku zastosowanej ogólnie antybiotykoterapii i leczenia miejscowego ustąpiły wykwity krostkowe. Wnioski. Rozległe łysienie bliznowaciejące u przedstawionej pacjentki może być następstwem późnego rozpoczęcia leczenia dermatologicznego. Dermatolodzy powinni być świadomi zagrożeń związanych ze stosowaniem leków z grupy EGFRI.