Reakcja polekowa z eozynofilią i objawami ogólnymi po karbamazepinie (DRESS) – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Ociepa, Kamila; Woźniacka, Anna; Żebrowska, Agnieszka (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Polekowa reakcja z eozynofilią i objawami ogólnymi (ang. drug reaction with eosinophilia and systemic symptoms – DRESS) jest ciężką reakcją niepożądaną wywołaną lekami, potencjalnie zagrażającą życiu, która charakteryzuje się zmianami skórnymi, hematologicznymi i zajęciem narządów wewnętrznych. Cel pracy . Autorzy niniejszego doniesienia przedstawiają przypadek zespołu DRESS u 35-letniej kobiety leczącej się od 6 tygodni karbamazepiną z powodu depresji. Opis przypadku . Po 5 dniach od jednorazowej ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe w solarium pojawiły się: zmiany rumieniowo-grudkowe dążące do erytrodermii, eozynofilia, podwyższone wartości enzymów wątrobowych oraz objawy ogólne w postaci gorączki, dreszczy i osłabienia. Odstawienie leku psychotropowego oraz zastosowanie preparatów glikokortykosteroidowych i przeciwhistaminowych spowodowało ustąpienie zmian skórnych oraz normalizację parametrów laboratoryjnych. Wnioski. Znajomość obrazu klinicznego zespołu DRESS, szybka diagnoza, odstawienie leku i wdrożenie właściwej terapii może się przyczynić do zmniejszenia ryzyka zejścia śmiertelnego, które obecnie wynosi 10–38%.