Bielactwo nabyte a choroby autoimmunologiczne - Kutwin, Magdalena; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Woźniacka, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Bielactwo nabyte (vitiligo) jest stosunkowo często występującą chorobą skóry. Chociaż nie powoduje żadnych dolegliwości podmiotowych, stanowi istotny problem natury kosmetycznej mający znaczny wpływ na obniżenie jakości życia. W patogenezie choroby rozpatruje się szereg czynników, między innymi podłoże genetyczne, czynniki środowiskowe i stres. Wyniki badań ostatnich lat wskazują na udział zjawisk immunologicznych w rozwoju choroby, o czym może świadczyć współwystępowanie vitiligo z chorobami tarczycy, reumatoidalnym zapaleniem stawów, łuszczycą i cukrzycą oraz autoimmunologicznymi zespołami wielogruczołowymi. W pracy przedstawiono także obraz kliniczny, przebieg i czynniki rokownicze choroby. Poznanie przyczyn depigmentacji skóry może się przyczynić do opracowania skutecznych metod leczniczych, a wiedza dotycząca współistnienia z innymi chorobami pozwoli na ich wcześniejszą diagnozę.