Alitretynoina w leczeniu przewlekłego wyprysku kontaktowego – mechanizm działania - Matejko, Maria; Kręcisz, Beata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Przewlekły wyprysk kontaktowy rąk to powszechne schorzenie, które wywiera negatywny wpływ na funkcjonowanie i psychikę chorego. Stosowanie dostępnych, tradycyjnych metod leczniczych, takich jak miejscowe glikokortykosteroidy, inhibitory kalcyneuryny, fototerapia, leki immunosupresyjne, jest często niesatysfakcjonujące ze względu na brak zadowalającego rezultatu lub skutki uboczne. Alitretynoina (kwas 9-cis-retinowy) to aktywna substancja z grupy retinoidów zarejestrowana do ogólnoustrojowej terapii przewlekłego wyprysku kontaktowego rąk opornego na leczenie miejscowe. Jest agonistą zarówno receptorów RAR (receptory kwasu retinowego), jak i RXR (receptory X retinoidów) oraz pełni funkcję przeciwzapalną i immunomodulującą, ingerując w reakcję zapalną na różnych jej odcinkach. Dobra tolerancja leku oraz potwierdzona w badaniach klinicznych skuteczność terapeutyczna wskazują, że alitretynoina może być korzystną alternatywą leczniczą dla pacjentów z przewlekłym wypryskiem rąk opornym na inne formy terapii.