Użyteczność wideodermoskopii w diagnostyce świerzbu - Sobjanek, Michał; Sławińska, Martyna; Bykowska, Barbara; Wilkowska, Aleksandra; Nowicki, Roman (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie . Świerzb jest częstą infestacją skóry wywołaną przez roztocze Sarcoptes scabiei. W praktyce klinicznej coraz częściej spotykamy się z przypadkami o atypowym przebiegu klinicznym, sprawiającymi trudności diagnostyczne. Cel pracy. Przedstawienie użyteczności badania wideodermoskopowego w diagnostyce schorzenia u dzieci i dorosłych. Opis przypadków . Opisano przypadki trzech pacjentów hospitalizowanych w gdańskiej Klinice Dermatologii, u których badanie wideodermoskopowe umożliwiło rozpoznanie świerzbu. Wnioski . Wideodermoskopia jest nieinwazyjnym i szybkim badaniem o wysokiej czułości i swoistości pomocnym w diagnostyce świerzbu.