EDUKACJA CHORYCH Z PRZEWLEKŁĄ NIEWYDOLNOŚCIĄ ŻYLNĄ W STOSOWANIU KOMPRESJOTERAPII - Mościcka, Paulina; Szewczyk, Maria T.; Cwajda-Białasik, Justyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2016)
Owrzodzenia żylne kończyn dolnych stanowią poważny problem zdrowotny, społeczny i ekonomiczny. Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi podstawowym elementem leczenia zachowawczego chorych z owrzodzeniem żylnym jest systematyczne stosowanie terapii kompresyjnej. Stanowi ona złoty standard zarówno w leczeniu owrzodzeń żylnych, jak i w profilaktyce ich nawrotów. Kluczowym elementem w opiece nad chorym jest jednak prowadzenie ciągłej edukacji chorego i jego rodziny. Zrozumienie przez chorego m.in. istoty choroby i konieczności ciągłego stosowania kompresjoterapii oraz nauka prawidłowego jej stosowania zwiększa szansę na efektywną terapię oraz redukuje ryzyko nawrotu owrzodzenia.